Een nano-simkaart is de kleinste simkaart die er is. Hij is slechts 12,3 x 8,8 mm groot en past in de nieuwste smartphones. Voor de rest werkt een nano-simkaart precies hetzelfde als een andere simkaart.

Simkaarten op een rij

Hier is de tabel met de informatie over verschillende soorten simkaarten:

Soort SimkaartAfmetingen (mm)BeschrijvingGebruikIntroductiejaar
‘Originele’ simkaart85 x 54Simkaart op creditcardformaatGebruikt vóór 1991 in de eerste mobiele telefoonsVóór 1991
‘Standaard’ simkaart25 x 15Deze mini-sim wordt nog steeds gebruikt in oudere telefoonsSinds 19911991
Microsim15 x 12De nieuwe standaard bij smartphones & tabletsGeïntroduceerd in 20032003
Nanosim12.3 x 8.8Voor de nieuwste generatie smartphonesSinds 2012, introductie iPhone 52012

Waarom niet je simkaart op maat knippen?

Wij raden het af om zelf een nano-simkaart te knippen uit een grotere simkaart. Dit is namelijk erg onveilig. Als je in de chip knipt, werkt de simkaart niet meer en moet je een nieuwe aanschaffen. Je kunt beter een nano-simkaart kopen of een adapter gebruiken.

Nano-simkaart kopen in plaats van knippen

Als je een kleinere simkaart hebt zoals een nano- of microsimkaart, maar je toestel heeft een grotere simkaart nodig, dan biedt een simkaart adapter uitkomst. Het is een hulpmiddel waar je een kleinere simkaart in plaatst, zodat hij past in je telefoon.

Heb je een grote simkaart en wil je een nieuw toestel? Dan kun je online vinden hoe je een simkaart kunt bijknippen. Maar het is veiliger om een nieuwe simkaart in het juiste formaat te bestellen.

Simkaart adapter als hulpmiddel

Met een simkaart adapter kun je een kleine simkaart groter maken, zodat hij in je telefoon past. Je kunt een adapter kopen bij een telefoonprovider of online bestellen.

Van micro naar nano simkaart maken

Als je een microsimkaart hebt, kun je deze vaak omtoveren tot een nano-simkaart. Dit doe je door de nano-simkaart uit de microsimkaart te drukken. Check wel eerst of dit kan met jouw simkaart, zodat je hem niet per ongeluk je kapot maakt.

Nog makkelijker: de eSim

Er zijn ook simkaarten met de naam, eSim. Dit is een digitale simkaart die al in je telefoon zit. Hiermee hoef je geen plastic simkaart meer te gebruiken. Het maakt het gemakkelijker om meerdere nummers op één telefoon te hebben en je hoeft niet meer te rommelen met kaartjes.