Simkaart illustratie

Wat is het beste en goedkoopste sim only abonnement van 2023?

Een sim only abonnement hoeft een helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, ben je op zoek naar het goedkoopste sim only-abonnement? Dan bespaar je eenvoudig met onze vergelijking van alle providers.

Onze experts hebben de prijzen van de beste telefoonabonnementen vergeleken van alle providers. We hebben de goedkoopste sim only abonnementen voor je op een rij gezet.

Voor mensen die een zo goedkoop mogelijk sim only abonnement willen, raden we het volgende aan:

ProviderBellenInternetSnelheidContractduurPrijs per maand
Simpel100 minuten + 500 sms500 MB4G2 jaar€3,50
Youfone150 minuten/sms500 MB5G2 jaar€3,50
50Plus-MobielOnbeperkt bellen/sms500 MB4G2 jaar€5,00
Lebara150 minuten/sms1 GB4G2 jaar€6,00
Simyo200 minuten/smsGeen3G2 jaar€6,00

Waarom is een sim only altijd voordeliger?

Een sim-only is altijd voordeliger dan andere telefoonabonnementen. Dit zit hem volledig in het ontbreken van een smartphone. Bij een standaard abonnement betaal je namelijk de kosten in twee delen: de mobiele abonnementskosten en de maandelijkse afbetaling van het toestel.

Bij een sim only abonnement ontvang je alleen een simkaart. Deze gebruik je in je eigen mobiele telefoon. Het grote voordeel is dat je dus niet maandelijks betaald voor een toestel. Zo bespaar je al gauw 50% of meer op de kosten van je telefoonabonnement.

Hoe kies je het beste sim only abonnement?

Als je op zoek bent naar het beste sim only abonnement, bedenkt dan welke prijs je per maand wilt betalen, hoeveel data je wilt en welke provider je voorkeur heeft. Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken.

  • Het type sim only abonnement
  • De looptijd van je abonnement
  • De maandprijs van het abonnement
  • Het internet via 4G of 5G
  • Welke telefoonprovider je voorkeur heeft
  • De juiste hoeveel belminuten met databundel

Kies het type sim only-abonnement dat bij je past

Een sim only is een abonnement met een maandelijks bedrag. Dit betekent dat je geen minuten of data vooraf hoeft te kopen, maar dat je onbeperkt gebruik kunt maken van je abonnement.

Postpaid sim only is een mobiel abonnement waarbij je maandelijks een bedrag betaalt voor het gebruik van je simkaart. Dit betekent dat je geen minuten of data vooraf hoeft te kopen, maar dat je onbeperkt gebruik kunt maken van je abonnement.

Er zijn verschillende maandelijkse sim only abonnementen:

  • Sim only met internet en bellen: Een simkaart met alleen data en bellen is een abonnementsvorm waarmee je maandelijks een bepaald aantal data en belminuten krijgt.
  • Sim only met alleen bellen: Wanneer je alleen wilt bellen en sms’en, maar je hebt geen toegang tot internet en alle apps die data gebruiken.
  • Sim only met alleen internet: Alleen toegang tot mobiel internet, zonder bellen. Niet bedoeld voor telefoons, maar om andere mobiele apparaten te verbinden met internet via een simkaart.
  • Sim only met onbeperkt internet: Het duurste telefoonabonnement waarmee je onbeperkt kunt internetten zonder limiet.

Een prepaid sim only is een abonnement waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit kan voordelig zijn, omdat je dan geen onverwachte kosten kunt krijgen. Bovendien sluit geen vast contract af, waardoor je flexibel bent. Je kunt dan altijd overstappen naar een andere provider.

Kies de looptijd van je abonnement

Een sim only abonnement sluit je af voor 1 of 2 jaar. Kies je voor 2 jaar, dan ben je vaak een paar euro per maand goedkoper uit, maar veel scheelt het niet.

Sommige aanbieders bieden een maandelijks opzegbaar sim only abonnement aan. Dit is handig als je niet lang vast wilt zitten aan een contract, maar wel flexibel wilt zijn.

Maandelijks opzegbare contracten zijn wel iets duurder dan met een looptijd van 1 of 2 jaar.

Bepaal de maandprijs voor je abonnement

Bij het kiezen van een sim only is het belangrijk om de prijzen te vergelijken. De maandelijkse kosten verschillen aanzienlijk van provider tot provider. Daarom is het extra opletten bij het vinden van een abonnement dat bij je budget past.

Naast bellen, moet ook rekening houden met internetten. Als je een databundel overschrijdt, dan kunnen er namelijk extra kosten in rekening worden gebracht.

Maak een keuze voor 4G of 5G

Elke telefoonprovider is Nederland heeft een voldoende dekking via het mobiele netwerk. Dus daar hoef je niet op te letten. Wat wel veel uitmaakt voor je internetbeleving is de keuze voor 4G of 5G.

Mobiel internet via 5G is minimaal twee keer zo snel als 4G. Bij het vergelijken is de netwerksnelheid een filterkeuze. Let wel op, de keuze voor 5G kan duurder uitvallen.

Vergelijk alle telefoonproviders

Niet alle providers zijn gelijk en verschillen in belangrijke punten zoals klantenservice en prijs. De beste manier om de juiste provider te vinden, is door al deze opties te vergelijken.

Zoek voor het bestellen eventueel online naar beoordelingen van anderen klanten over telefoonproviders vergelijken, zoals op Trustpilot of Ervaringen.nl.

Bestel alleen de bel- en databundel die je nodig hebt

Bepaal voor het vergelijken hoeveel je gebruikmaakt van bellen en internet op je mobiel. Elk abonnement komt namelijk met een verschillende internet- en belbundels. Een internetbundel wordt door sommige providers ook wel databundel genoemd.

Op je factuur of op de website van je huidige provider vind je na het inloggen alle gegevens over je abonnement. Hier zie je precies wat je per maand verbruikt aan belminuten en data.

Goedkoper is niet moeilijk

Met onze vergelijking en tips is het niet moeilijk om de goedkoopste sim only abonnement af te sluiten. Als je eenmaal weet wat je wensen zijn dan is het vergelijken en bestellen zo gepiept. Ook jij kunt dus vanaf nu geld besparen op je maandelijkse telefoonrekening.