Goedkoop telefoonabonnement met gratis telefoon?

Ben je op zoek naar een goedkoop telefoonabonnement met gratis telefoon? Dat lijkt natuurlijk aantrekkelijk, maar helaas krijg je een telefoon nooit echt ‘gratis’. De kosten van je nieuwe smartphone zijn altijd verwerkt in je telefoonabonnement.

De realiteit van “gratis” smartphones

Een ‘gratis’ telefoon bij een abonnement is dus niets meer dan een telefoon op afbetaling. De kosten van je toestel zijn dan verwerkt in de abonnementskosten. En zo betaal je die “gratis” toestel af over een periode van 12 of 24 maanden.

Niet gratis label

Op zich kan dit een prima keuze zijn, want je hoeft met een afbetaling niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. Het hoeft ook niet zo te zijn dat je uiteindelijk meer kwijt bent voor een telefoon. Maar weet dat je aan het afbetalen bent.

Vergelijk ook telefoonabonnementen zonder telefoon

Vergelijk ook altijd de prijzen van sim only abonnementen, en de aanschafprijs van een nieuw toestel. Als je een nieuwe smartphone koopt en een sim only neemt, dan kan het soms wel goedkoper zijn.

Overweeg eventueel een iets ouder en daardoor goedkoper model om nog meer te besparen. Gebruik onze handige telefoonvergelijker om alle modellen op een rij te zetten.

Wetgeving rondom telefoonabonnementen met toestel

In Nederland wordt een telefoonabonnement met een telefoon beschouwd als een lening. De Wet op het financieel toezicht (Wft) is van toepassing op abonnementen met een “gratis” toestel. Telefoonproviders moeten klanten informeren over de voorwaarden, rente en de kosten van de lening. Ook moet duidelijk zijn hoeveel je afbetaald per maand als onderdeel van je mobiele abonnement.

Nog een belangrijk punt: als de lening voor je mobiele telefoon hoger is dan € 250, dan wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft meestal gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek. Als je de telefoon binnen drie maanden volledig te afbetaald, dan is er geen sprake van een BKR-registratie.