Wat is een simkaart?

Een simkaart staat voor Subscriber Identity Module. Het is een klein plastic kaartje met een ingebouwde chip. Deze chip bevat alle informatie van je provider over je mobiele abonnement. Een simkaart verbindt je telefoon met het mobiele netwerk van je provider zodat je kunt bellen, sms’en en mobiel internetten.

Simkaart

De eerste simkaart werd in 1991 geïntroduceerd door het Duitse bedrijf Giesecke & Devrient. Deze eerste simkaarten hadden een opslagcapaciteit van slechts 128 kilobytes. Er zijn wereldwijd miljarden simkaarten in gebruik.

Vroeger konden simkaarten slechts vijf berichten en twintig contacten opslaan. Moderne simkaarten kunnen veel meer opslaan. Tegenwoordig worden deze gegevens op je telefoon zelf opgeslagen.

Soorten simkaarten

Er zijn verschillende maten en soorten simkaarten, deze zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden:

 1. Standaard simkaart: Dit is de grootste simkaart. Het wordt tegenwoordig zelden nog gebruikt, maar je kunt het nog steeds in oudere telefoons vinden.
 2. Mini-simkaart: Deze is kleiner dan de standaard simkaart, en wordt ook gebruikt in oudere smartphones.
 3. Micro-simkaart: Deze is kleiner dan de mini-simkaart, en wordt gebruikt in nieuwere smartphones.
 4. Nano-simkaart: Dit is de kleinste fysieke simkaart. Het wordt gebruikt in de nieuwste smartphones.
 5. eSIM: Dit is een digitale simkaart. Deze chip zit al ingebouwd in je telefoon.
 6. 3-in-1 simkaart: Dit is een simkaart die kan worden aangepast aan de grootte van de kaartingang van je telefoon. Het kan worden gebruikt als een standaard, mini, of micro-simkaart.
 7. Dual-sim: Dit betekent dat je telefoon twee simkaarten kan gebruiken. Dit is handig als je aparte nummers wilt voor zakelijk en privé.

Een simkaart is gemaakt van verschillende materialen:

 1. Het kaartje: Het kaartje van een simkaart is gemaakt van PVC (polyvinylchloride), hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor de andere plastic kaarten, zoals creditcards. Het is duurzaam en bestand tegen slijtage.
 2. De chip: De chip op een simkaart is een microcomputer gemaakt van silicium. De chip bevat een microprocessor en geheugen.
 3. Gouden verbindingen: De gouden verbindingen op de simkaart zijn gemaakt van goud en andere metalen. Deze zorgen voor de verbinding tussen de simkaart en het toestel waarin het is geplaatst.

Hoe werkt een simkaart?

Een simkaart bevat telefoongegevens die je mobiele provider gebruikt om je telefoon en abonnement te herkennen aan de hand van een unieke identificatiecode, de International Mobile Subscriber Identity (IMSI). Met de kaart kun je jouw telefoonabonnement daadwerkelijk gebruiken.

Simkaarten hebben beveiligingsfuncties, zoals encryptie en een pincode, om je gegevens te beschermen.

Informatie dat wordt opgeslagen op je simkaart:

 1. International Mobile Subscriber Identity (IMSI): Een unieke identificatiecode om een gebruiker te identificeren op het mobiele netwerk.
 2. Authenticatiesleutel (Ki): Een geheime sleutel die wordt gebruikt om de simkaart te authenticeren op het mobiele netwerk en om de communicatie te versleutelen.
 3. Lokale netwerkinstellingen: Instellingen die nodig zijn om verbinding te maken met het mobiele netwerk.
 4. Contacten en sms: Vroeger werden contacten en sms’jes op de simkaart opgeslagen. Tegenwoordig worden deze op het apparaat zelf opgeslagen.
 5. Service Provider Name (SPN): Dit is de naam van de mobiele netwerkprovider, en wordt weergegeven op het scherm van de telefoon.
 6. Mobiele landcode en mobiele netwerkcode (MCC en MNC): Deze codes identificeren het land en het mobiele netwerk waar de simkaart voor is bedoeld.
 7. Simkaartnummer (ICCID): Dit is een unieke reeks cijfers die elke simkaart identificeert. Het is te vinden op de simkaart zelf en wordt soms weergegeven in de instellingen van je telefoon.

De volgende gegevens zijn gekoppeld aan de simkaart:

 1. PUK-code (Personal Unblocking Key): Dit is een unieke code om je simkaart te ontgrendelen als de pincode te vaak verkeerd is ingevoerd. Deze code wordt verstrekt door je provider en is niet direct opgeslagen op je simkaart.
 2. Telefoonnummer: Je telefoonnummer wordt niet op je simkaart opgeslagen, maar deze is gekoppeld aan de simkaart door je provider.

Je kunt verschillende abonnementen hebben die gekoppeld zijn aan een simkaart, zoals een prepaid abonnement waarbij je vooraf betaalt voor belminuten en data, of een abonnement waarbij je maandelijks betaalt zoals een sim only. Ook zijn er data only abonnementen, zonder bellen met alleen mobiel internet.

Simkaarten worden niet alleen gebruikt in mobiele telefoons. Ze worden ook gebruikt in andere apparaten zoals tablets, smartwatches en sommige IoT (Internet of Things) apparaten.

Als je een nieuwe simkaart krijgt van je provider, dan zal je oude worden gedeactiveerd. Je gegevens, zoals contacten en sms’jes, worden niet automatisch overgezet naar je nieuwe simkaart. Het is daarom belangrijk om vooraf een backup te maken van deze gegevens.