Wat is Android?
Android is een besturingssysteem dat is gemaakt door Google en wordt gebruikt op verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets en televisies. In dit artikel gaan we dieper in op wat Android is en hoe het precies werkt.
Wat is Android?
Android is een besturingssysteem van Google en werd in 2007 voor het eerst geïntroduceerd. Het is een open source platform, wat betekent dat de broncode vrij voor iedereen beschikbaar is om het te gebruiken. Verschillende fabrikanten konden daardoor een eigen versie maken van Android.
Veel fabrikanten gebruiken het systeem op hun apparaten, waaronder Samsung, LG, Motorola, Sony en Google zelf met hun Pixel telefoons.
Android wordt gebruikt is dan ook de meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld, en het biedt vele mogelijkheden, zoals de toegang tot de Google Play Store, waarmee je apps, games en muziek kunt downloaden.
Wat zijn de versies van Android?
- Android 1.0: De eerste versie werd uitgebracht in 2008 en was alleen beschikbaar op de HTC Dream.
- Android 1.5 Cupcake: Uitgebracht in 2009 met de mogelijkheid om video’s op te nemen en af te spelen, ook bracht het widgets naar het startscherm.
- Android 2.0/2.1 Eclair: Uitgebracht in 2009 met verbeterde hardwareondersteuning en gebruikersinterface.
- Android 2.2 Froyo: Uitgebracht in 2010. bracht ondersteuning voor Adobe Flash Player en draagbare wifihotspots.
- Android 2.3 Gingerbread: Uitgebracht in 2010 met verbeterde prestaties en kwam met een nieuw toetsenbord.
- Android 4.0 Ice Cream Sandwich: Uitgebracht in 2011 met een nieuwe gebruikersinterface, gezichtsherkenning en de optie om mappen te maken op het startscherm.
- Android 4.1/4.2/4.3 Jelly Bean: Uitgebracht tussen 2012 en 2013 met nieuwe functies zoals Google Now en uitbreidbare meldingen.
- Android 4.4 KitKat: Uitgebracht in 2013 met verbeterde prestaties en een nieuw ontwerp voor het menu.
- Android 5.0/5.1 Lollipop: Uitgebracht in 2014 met een kleurrijk ontwerp, verbeterde meldingen en meerdere gebruikersprofielen.
- Android 6.0 Marshmallow: Uitgebracht in 2015 met verbeterde beveiligingsfuncties en de mogelijkheid om app-machtigingen te beheren.
- Android 7.0/7.1 Nougat: Uitgebracht in 2016 met een verbeterd notificatiesysteem, de mogelijkheid om meerdere apps tegelijkertijd te gebruiken en ondersteuning voor virtual reality.
- Android 8.0/8.1 Oreo: Uitgebracht in 2017 met een verbeterde accuduur en verbeterde app-prestaties.
- Android 9 Pie: Uitgebracht in 2018 met een nieuwe gebruikersinterface, nieuwe gebarenbediening en verbeterde kunstmatige intelligentie.
- Android 10: Uitgebracht in 2019 met een donkere modus, nieuwe navigatiegebaren en meer controle over app-meldingen.
- Android 11: Uitgebracht in 2020 met nieuwe functies op het gebied van privacy, meldingen en bedieningselementen.
- Android 12: Uitgebracht in 2021 als opvolger van versie 11 met een flinke focus op design.
- Android 13: Uitgebracht in 2022 met een nieuwe mediaspeler en betere beveiliging.
Hoe werkt Android?
Android is speciaal ontworpen voor mobiele apparaten, van smartphones tot smartwatches. Het besturingssysteem installeer je op een apparaat en zorgt voor grafische laag tussen de hardware en software van een apparaat.
De gebruikersinterface van Android is ontworpen om gemakkelijk aan te passen. Het bevat ook vooraf geïnstalleerde apps, zoals de Google Chromebrowser, Google Maps en YouTube.
Android wordt regelmatig automatisch bijgewerkt met nieuwe functies en updates.
Wat zijn de voordelen van Android?
Er zijn verschillende voordelen van Android op je mobiele apparaat:
- Aanpasbaarheid: Android biedt gebruikers de mogelijkheid om de gebruikersinterface aan te passen naar wens met widgets, achtergronden en pictogrammen en meer.
- Toegang tot de Google Play Store: Met de Google Play Store heb je toegang tot duizenden apps, podcasts, games, boeken en muziek.
- Veiligheid: Android wordt regelmatig bijgewerkt met beveiligingsupdates om ervoor te zorgen dat gebruikers beschermd blijven tegen malware en hackers.
- Integratie met andere Googlediensten: Android werkt samen met andere Googlediensten, zoals Google Drive, Gmail en Google Agenda.
- Meerdere apparaten: Android werkt op verschillende apparaten, waaronder smartphones, tablets, smartwatches en tv’s.
Android wordt vooral gebruikt op mobiele apparaten, waaronder smartphones, tablets, smartwatches. Veel fabrikanten maken gebruik Android op andere apparaten, zoals televisies en zelf in auto’s.
Wat zijn de nadelen van Android?
Android biedt een hoop voordelen, toch zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:
- Fragmentatie: Android is open source, zodat fabrikanten hun eigen versies kunnen maken. Sommige apparaten hebben daardoor niet de nieuwste versie van Android, of hebben geen toegang tot bepaalde functies.
- Beveiliging: Android wordt regelmatig bijgewerkt met beveiligingsupdates, maar toch kan het besturingssysteem kwetsbaar zijn voor malware bij het downloaden van apps.
- Batterijduur: Sommige Androidapparaten hebben een kortere batterijduur dan bijvoorbeeld iPhones. Het kan vervelend zijn voor gebruikers vaak te moeten opladen.
- Bloatware: Sommige Androidtoestellen worden verkocht met vooraf geïnstalleerde apps die niet kunnen worden verwijderd. Dit kan de opslagruimte van het apparaat verminderen.
- Te veel aanpassingen: Sommige fabrikanten passen Android te veel aan, wat kan leiden tot een rommelige gebruikersinterface.
Veelgestelde vragen
Is Android gratis te gebruiken?
Android is open source, maar toch moeten telefoonfabrikanten betalen om Google-apps op hun telefoon te zetten. Android zelf blijft overigens wel gratis, Google verdient namelijk aan het verzamelen van gebruikersgegevens. Het gratis aanbieden levert die op die manier veel inkomsten op.
Kan ik Android gebruiken op mijn iPhone?
Nee, Android kan niet worden gebruikt op iPhones van Apple. iPhones gebruiken een ander besturingssysteem genaamd iOS.
Is Android veilig?
Android is veilig zolang je voorzichtig bent bij het downloaden van apps en regelmatig beveiligingsupdates installeert. Je loopt met Android wel een risico op een malwarevirus.
Welke Android versie heb ik?
Weet je niet welke versie van Android je hebt, dan kun je deze stappen volgen om het te controleren: Open de app Instellingen op je apparaat,
zoek en tik op het menu ‘Over telefoon’, Zoek naar de sectie ‘Android-versie’.
Wat is Android Auto?
Android Auto is een app van Google waarmee je een Androidtelefoon kunt verbinden met het systeem in je auto. Dan gebruik je Androidapps van je telefoon op het scherm van je auto.
Wat is Android tv
Android TV is een platform van Google dat special is gemaakt voor televisies. Met Android TV heb je toegang tot tv-programma’s, films, games en Google Assistent. Ook kun je hiermee streamen vanaf je toestel naar je televisie.
Android of iOS?
De voorkeur voor Android of iOS hangt af van je persoonlijke voorkeuren, want beide bieden verschillende voordelen en nadelen. Over het algemeen biedt Android meer aanpassingsmogelijkheden en heeft het minder regels voor apps. Daardoor is het systeem wel minder gestroomlijnd. iOS heeft strakke regels over hoe apps moeten werken en heeft strenge eisen om toegelaten te worden, daardoor is het systeem wel logischer en veiliger in gebruik.